Hamar
Som om de lut fattige innbyggerne i Haiti ikke hadde fått nok etter gigantjordskjelvet i januar 2010, feide stormen «Sandy» inn over det lille landet for to uker siden. Begge gangene befant Hamar-kvinnen Åse Midtveit seg i hovedstaden Port-au-Prince, hvor hun sammen med Prosjekt Haiti i 2009 bygget en frisørskole for en gruppe fattige jenter fra de verste slumområdene.

Håpløst for teltfolket

- Det er jo begrenset i hvilken grad denne stormen kunne legge Haiti i ruiner, for der er det katastrofe fra før, illustrerer hun på telefon fra et annet stormrammet område, New York, som hun kom til for to dager siden.
Da uværet nådde Haiti og Port-au-Prince 24. oktober, befant Midtveit seg trygt inne i et såkalt fint bolighus, men vannmassene hindret henne i å komme seg ut. Langt verre var det for de 300.000-400.000 menneskene som fortsatt bor i teltleirer etter at jordskjelvet rammet byen for over to og et halvt år siden.
- Der oversvømmes alt og mye flyter bare vekk i vannet som fosser nedover gatene. Det er håpløst. Og på grunn av mye støv blir det mye leire. Port-au-Prince er kupert, så vannet får kolossal fart. Og uten noe vannsystem under bakken blir det store elver som fosser gjennom gatene. Det er så kraftig at det er farlig å gå ut - spesielt for små barn, det er livsfarlig, forteller hun.

«That`s life in Haiti»

Til tross for husly, var alt Midtveit eide og hadde gjennomfuktig.
- Det regnet så voldsomt at det regnet inn gjennom tak og vinduer. Så skoleutstyret mitt, som var i samme hus, var gjennombløtt en morgen. Men utover det var vi trygge og måtte bare «stå han av», som de sier nordpå. Og det gjorde vi. Så fortsetter folk livene sine som før. De rydder opp og plukker opp bitene som er igjen, på samme måte som de alltid gjør når de blir rammet av katastrofer. That`s life in Haiti, sier hun.
På øya var det de sørlige områdene som ble hardest rammet. Flere menneskeliv gikk tapt. Også grenseovergangen til Den dominikanske republikk fikk hard medfart av «Sandy».

Etterlengtet dusj

I dag sitter Midtveit i New York og venter på flyet hjem til Norge og Hamar. Hun har vært i Haiti fra 8. september til 2. november. I verdensmetropolen har hun bare fått se konsekvensene av orkanen. Den første kvelden var strømmen kortsluttet på Manhattan. Hun så enorme køer ved bensinstasjonene, fikk ikke ta taxi uten å ta med seg minst to personer til, og undergrunnen kommer man flere steder ikke fram til, forteller hun.
- Nå gleder jeg meg til å ta en varm dusj, for det har jeg ikke gjort på to måneder, sier Midtveit.

100.000 maraton-kroner

Da skjelvet rammet Haiti i 2010, kom hun seg ut av landet dagen etter og tilbrakte det neste halvåret i Norge. Hun dro tilbake i september samme året for å finne igjen frisørutstyret og jentene. Det første kullet med elever var ferdig på frisørskolen hennes i mars i fjor.
Noen måneder senere løp hun New York Marathon og samlet inn rundt 100.000 kroner, som er øremerket til en salong som frisørelevene kan praktisere faget sitt i. Letingen etter en tomt er allerede i gang. Og nå har hun startet en ny skole med ti nye elever, som hun skal reise tilbake til i februar neste år.
Oppholdet i New York var egentlig for at en av hennes haitiske samarbeidspartnere skulle delta i maratonen som nylig ble avlyst.
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00